In december 2018 speelden wij als toneelvereniging “Öngerein” een extra voorstelling, een dramatoneel rond de gebeurtenissen in Roermond kerstmis 1944. Het was een volledig eigen productie van Ongerein.
In de “De 13 van Roermond” zijn wij getuige van  de executie van 13 onderduikers op bevel van de Kampfkommandant Ulrich Matthaeas.
De voorstelling in 4 scenes is een uniek theaterstuk, met beelden en muziek die ons meenemen naar het drama dat zich destijds in Roermond en Duitsland afgespeeld heeft.
Het verzet van RK kerk in Roermond passeert de revue, vervolgens het schijnproces in de Nassaustraat en de 13 doden, daarna de deportatie van de circa 3.000 mannen van Roermond die uit hun schuilplaatsen waren gekomen. Tenslotte wordt  oude Kampfkommandant met zijn oorlogsmisdaden geconfronteerd als hij in een bejaardentehuis in Duitsland verblijft. 

Met onze vijf uitvoeringen van het oorlogsdrama “De 13 van Roermond” in het Royal Theater kijken we met trots terug op een gewaagd en geslaagd experiment.
Voor het eerst in ons bestaan als toneelvereniging hebben we een drama gespeeld.  Het verhaal was zeker in Roermond bekend op hoofdlijnen bij veel mensen.  
Door het op een geweldige theaterlocatie  te brengen is die zwarte bladzijde uit de Roermondse historie opnieuw onder de aandacht gebracht in 4 toneelscenes.

Tijdens de voorstellingen kon je een speld horen vallen. Het publiek reageerde erg positief en voor de spelers/rest van de crew van Ongerein was dit oorlogsdrama een prima ervaring.